بازار مسکن در پسابرجام / توافق چه تاثیری روی مسکن دارد؟
بر اساس تازهترین گزارش رسمی بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن، میانگین قیمت هر مترمربع آپارتمان مسکونی در شهر تهران در معاملات بهمن حدود ۳۳ میلیون تومان بوده که میتوان گفت نسبت به دیماه تقریباً بدون تغییر باقی مانده است. به نظر میرسد تغییرات انتظارات تورمی ابتدا در نرخ ارز خود را نشان میدهد و با یک وقفه به باقی بازارها نیز سرایت میکند.
با نزدیکتر شدن مذاکرات به نقاط پایانی و وزن دهی بیشتر آحاد اقتصادی نسبت به حصول توافقی در وین، بهمن شاهد کاهش حدود ۱۵ درصدی نرخ ارز بودیم. با توجه به این اتفاقات، سفتهبازان و سرمایهگذاران بلندمدت شدن دوره ثبات قیمت در بازار مسکن را محتمل میدانند و سعی خواهند داشت از بازار خارج شده و سرمایه خود را روانه بازار دیگری کنند که پربازدهتر به شمار میآید. از طرفی خریداران مسکن نیز عجلهای برای معامله ندارند. به نظر میرسد با این تفاسیر عمده متقاضیان مسکن در حال حاضر یا خانه اولیها هستند که وام مسکنی که در ماههای اخیر افزایش قابل توجهی داشته است را دریافت کردهاند یا افرادی که قصد تبدیل خانههای خود را دارند.
قیمت متوسط مسکن در شهر تهران به ازای هر متر مربع طی ۶ سال اخیر به در حدود ۱۰۰۰ دلار نوسان داشته و در همین مدت تعداد معاملات به طور متوسط بالغ بر ۱۰ هزار خانه بوده است. با روند کاهشی نرخ ارز، علی رغم رشد ناچیز قیمت ریالی مسکن در تهران در این مدت، قیمت محاسبه شده بر حسب دلار آن ۲۵ درصد رشد داشته است. با توجه به قیمتهای کنونی و تجربه قبلی افت انتظارات تورمی و جاری شدن توافق در سالهای ۹۳ تا ۹۶، میتوان گفت ثبات قیمت در حدود ۱۲۰۰ دلار به ازای هر متر مربع محتمل است. در صورت افت قیمت ارز به محدودهای پایین تر بازار مسکن با فشار رو پایین رو به رو خواهد ولی لزوماً در قیمتها خود را منعکس نمیکند و میتواند به صورت رکود در معاملات و رشد کمتر از تورم نمود پیدا کند.