آزمایش هایی که به دکتر قلب در تشخیص سکته قلبی کمک می کند
یکی از اعضای مهم که وجود مشکل و بیماری در آن زندگی فرد را مختل می کند و حتی سبب به پایان رسیدن زندگی او می شود، قلب است. بیماری های متعددی قلب را تهدید می کنند که سکته قلبی یکی از شایع ترین های آن می باشد.
وجود متخصصان قلب و عروق سبب پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی می شوند که به کمک روش های خاصی انواع بیماری ها را تشخیص می دهند. برای سکته قلبی آزمایش هایی وجود دارد که متخصص را در تشخیص بیماری یاری می دهد که در این مطلب به طور کامل شما را با آن ها آشنا خواهیم کرد.
دکتر قلب کیست؟
قبل از آنکه به معرفی آزمایش های لازم برای تشخیص سکته قلبی بپردازیم، بد نیست که با
دکتر قلب آشنا شوید. متخصص قلب و عروق با علم و آگاهی به بررسی قلب و تمام مشکلات مربوط به آن می پردازد.
در این بررسی بیشتر از روش های درمانی که استفاده از دارو و تغییر سبک زندگی است، استفاده می کنند و در مواقعی که خطرات جدی تری فرد را تهدید کند، انجام عمل جراحی را بهترین گزینه تشخیص می دهند که خود قادر به انجام آن نخواهند بود و باید بیمار را به یک جراح قلب و عروق ارجاع دهند.
بیماری های قلبی اگر به موقع درمان و کنترل نشوند، بر تمام قسمت های بدن تاثیر منفی می گذارند و حتی ممکن است، بدن را با بیماری های جدیدتری رو به رو کنند پس اگر زمینه بیماری های قبلی دارید و یا دردهایی را در این ناحیه احساس می کنید، مراجعه به متخصص قلب بهترین گزینه است.
سکته قلبی چیست؟
یکی از بیماری های قلبی که متاسفانه این روزها در سنین پایین نیز رخ می دهد، سکته قلبی است که برای تشخیص و درمان آن باید به دکتر قلب مراجعه کرد. اما اینکه سکته قلبی یا همان حمله قلبی چگونه اتفاق می افتد را برای شما بیان خواهیم کرد.
ماهیچه ها و اعضای قلب برای آنکه زنده بمانند و فعالیت خود را به درست ترین شکل انجام دهند، به اکسیژن کافی نیاز دارند. این اکسیژن از طریق خون و رگ های قلب به ماهیچه ها می رسد که اگر کمتر از مقدار معمول باشد و یا آن که این اکسیژن رسانی قطع گردد، سکته قلبی اتفاق می افتد.
اما رگ ها در طول زندگی به دلیل تغذیه نامناسب و سبک زندگی اشتباه در معرض انسداد و مسدود شدن قرار دارند. وجود کلسترول و تجمع چربی ها در رگ های قلب سبب باریک شدن آن ها می شود که به این پدیده در علم پزشکی پلاک گفته می شود.
امکان شکستگی پلاک های ایجاد شده در قلب وجود دارد که زمانی از دیواره رگ جدا می شوند، به تشکیل لخته خون در رگ ها و در نتیجه گرفتگی عروق تبدیل می شود که مانع از رسیدن اکسیژن کافی به قلب می شود، در نتیجه این اتفاقات سکته قلبی رخ خواهد داد.
آزمایش های لازم برای تشخیص سکته قلبی که توسط دکتر قلب انجام می گیرد.
برای تشخیص سکته قلبی، دکتر قلب از روش های متعددی استفاده می کند که انجام آزمایش ها یکی از رایج ترین های آن می باشد. برخی از این نوع آزمایش ها را در ادامه لیست کرده ایم:
آزمایش کراتین کیناز
آزمایش خون کراتین کیناز راهی است که اتفاق افتادن سکته قلبی را تایید می کند. انجام این آزمایش و خون گیری در هر زمانی امکان پذیر است زیرا خوردن و آشامیدن هیچ تاثیر منفی در نتیجه آزمایش نخواهد داشت.
در این آزمایش خون آنزیم های ck1، ck2، ck3 اندازه گیری می شوند که میزان هر کدام از آن ها نتیجه سکته قلبی و حملات را مشخص و تایید می کند. در زمانی که سکته قلبی رخ داده باشد، Ck2 در این آزمایش ها سطح بالاتری را نشان می دهد البته بررسی دقیق آن و نتیجه گیری از آزمایشات به عهده متخصص قلب و عروق می باشد.
آزمایش میوگلوبین
یکی دیگر از آزمایش هایی که در تشخیص سکته قلبی کمک کننده است، آزمایش میوگلوبین می باشد. این آزمایش به بررسی پروتئین در میوگلوبین می پردازد که در اکسیژن خود افراد وجود دارد.
اگر به عضلات قلب اسیب وارد شده باشد، سطح این پروتئین در بدن افزایش می یابد که تقریبا پس از گذشت سه ساعت از حمله قلبی نتیجه آزمایش آن دقیق می باشد.
این آزمایش نسبت به آزمایش کراتین کیناز دقیق تر است و نسبت به ck2 سطح آن زودتر افزایش می یابد. اندازه میوگلوبین در بدن به صورت طبیعی ۹۰ mcg/l می باشد که تغییر در آن نشان از بیماری های قلبی دارد.
آزمایش میوگلوبین نیز از حساسیت خوبی برای تشخیص سکته قلبی برخوردار است، اما علاوه بر نشان دادن سکته قلبی موارد دیگری نیز می تواند سبب تغییر در سطح آن شود که التهاب، دیستروفی عضلانی وغیره هر کدام می توانند سطح آن را در بدن افزایش دهند.
فقط باید توجه کنید که قبل از انجام این آزمایش تزریق مواد رادیو اکتیو می تواند بر نتیجه آزمایش تاثیر بگذارد پس پزشک خود را در جریان قرار دهید.
آزمایش تروپویین
دکتر قلب برای بررسی عضلات و ماهیچه های قلب از آزمایش تروپویین نیز استفاده می کند که روند و تشخیص بیماری را دقیق تر می کند. این نوع آزمایش ها شامل cTcT و cTnl می باشد که بسیار دقیق تر و حساس تر از ck2 می باشد.
دلیل حساسیت و دقیق بودن آزمایش تروپویین به این دلیل است که تغییر در این پروتئین ها تنها مختص قلب و عضلات آن است در حالیکه در آزمایش کراتین کیناز تغییر در سطح هر کدام از آنزیم ها می تواند نشان دهنده تغییرات دیگری در بدن نیز باشد.
این آزمایش برای تشخیص سکته قلبی تقریبا دو تا سه بار در طول روز تکرار می شود و سطح تغییر یافته در این آزمایش پس از حمله قلبی می تواند تا چند هفته نیز همچنان باقی بماند.
تمام این آزمایشات باید توسط متخصص قلب تجویز و انجام شوند و تحلیل نتایج نیز باید به همین پزشکان واگذار گردد. البته هر پزشکی انجام آزمایش های دیگری را نیز برای تشخیص بیماری دستور می دهد، باید انجام دهید تا بیماری های قلبی سریع تر تشخیص داده شوند.