• فناوری
  • سرگرمی


❶یعقوب لیث چگونه صفاریان را تاسیس کرد و چگونه نابود شد 


رازهای عیوب قافیه: جستجوی زیبایی در خطاهای شعری
استایلی شیک و خاص با ست کردن لباس با سبز یشمی
مقبره شیخ بهایی: بررسی تاریخچه، ویژگی‌ها و اهمیت فرهنگی
12 خواسته پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا از ایران + توضیحات کامل
همه چیز درباره کاربامازپین؛ موارد مصرف، نحوه مصرف و عوارض جانبی
آسیب‌پذیری‌ها در عشق: ریشه‌ها و راهکارها
ردیابی گازهای ضروریِ حیات در سیاره‌ای فراخورشیدی توسط تلسکوپ جیمز وب
کاتالوگ رنگ + کاتالوگ خوانی رنگ مو
آیا می دانید پروکسی چیست؟
فواید روزی یك لیوان آب كرفس در درمان بیماری!
سیلندر و سوپاپ و حرکت سیلندر و سوپاپ در موتور GIF انیمیشن
سقف بتنی: مزایا، معایب و کاربردها
آمار مصرف سوخت‌های فسیلی در ایران چقدر است؟
کرونا چند سال از عمر ما را کم کرده است؟
چراغ هشدار شمع گرم کن روشن شده؟ این دلایل را بررسی کنید!
برخورد یک سیارک به زمین در فیلیپین
آموزش تغییر نوع زبان و عوض کردن زبان ویندوز به زبانی دیگر
12 اقدام لازم بعد از هک شدن سایت
تصاویر جذاب و دیدنی؛از کارگری ترامپ در مک دونالد تا ابهت پلنگ ایرانی
گئونگجو: موزه بدون دیوار کره جنوبی
تغییر سیاست‌های تلگرام پس از دستگیری پاول دورف؛ گزارش‌کردن چت‌های خصوصی ممکن شد
آموزش انواع روش های هک وبسایت
بازی و سرگرمی در خانه: دنیایی از خلاقیت برای کودکان
قلعه هزارانی آبدانان: تحلیل و بررسی جامع
تصاویر جذاب و دیدنی؛از ترور نافرجام ترامپ تا جشنواره شمنیسم
جاهای دیدنی سمیرم که باید ببینید
تست عشق چطور برای اولین بار انجام شد؟
آسم در کودکان: تشخیص و مدیریت
آیا استفاده از نام و عنوان پلتفرم‌های خارجی فیلتر شده منع قانونی دارد؟
لیبرالیسم محافظه کار چیست؟
نکات اساسی در خرید دستگاه تصفیه هوا با کیفیت و کارآمد
12 بیماری که می تواند باعث کم آبی در بزرگسالان شود
راهنمای کامل انتخاب بهترین جنس چادر مسافرتی برای هر نوع سفر
درمان های خانگی برای مقابله با مشکلات روده در تابستان
محسنی‌اژه‌ای: قوه قضاییه چند سال است در گیر اصلاح نظام بانکی است
طرز تهیه مربا بادام: یک دسر خوشمزه و متفاوت
تصاویر جذاب و دیدنی های امروز؛ از ساخت پایتخت جدید مصر تا آبله میمونی
سایپا مجوز افزایش قیمت گرفت
میزان قسط های ماهیانه وام ازدواج ده میلیون تومانی چند درصد است
مغالطه توسل به اکثریت / مغالطه ناشی از یک پیش فرض نادرست
یعقوب لیث صفاری
Yaghob Leith Safari


یعقوب لیث نخستین امیر این خانواده بود که دولت مستقل اسلامی صفاریان را بنیاد نهاد. لیث پدر یعقوب در سیستان شغل رویگری داشت. لیث سه پسر داشت بنامهای یعقوب و عمر و علی، هر سه پسران لیث حکومت کردند اما دوره‌ای حکومت چندان نپایید. یعقوب نیز در اوایل مانند پدر رویگری میکرد و هرآنچه بدست می‌‌آورد جوانمردانه به دوستان و همسالانش ضیافت میکرد. چون به سن رشد رسید تعدادی از مردان جلد، زرنگ و عیار گردش جمع شده او را به سرداری خود برگزیدند. در سال ۲۳۷ که طاهربن عبدالله در خراسان جکومت میکرد مردی از اهل بست بنام صالح بن نصر کنانی بر سیستان مستولی شد و یعقوب به خدمت وی در آمد. طاهر که مردی با تدبیر بود صالح بن نصر را از سیستان براند و پس از وی شخصی بنام درهم بن نضر خروج کرد و سیستان را تصرف نمود و سپاهیان طاهر را از سیستان براند. درهم که نتوانست از عهده‌ای سپاهیان برآید یعقوب را سردار سپاه خویش تعین کرد، سپاهیان چون ضعف فرماندهی درهم را دیدند از فرماندهی یعقوب اسقبال نمودند.

پس از چندی والی خراسان با چاره تدبیر درهم را اسیر کرد و به بغداد فرستاد، او مدتی در بغداد زندانی بود بعد آزاد گردید و به حدمت خلیفه در امد. درین زمان است که کار یعقوب نیز بالا می‌گیرد او به دفع خوارج می‌رود، یعقوب چون مردی با تدبیر و عیار بود تمام یارنش از وی چنان فرمابرداری میکردند که برون از تصور بود. یعقوب بعد ار ضبط سیستان رو به خراسان نهاد ولی چیزی نصیبش نشد. یعقوب مردی نبود که بزودی مضمحل شود، باز بار دیگر در سال ۲۵۳ رو به خراسان نهاد اما این بار بخت یار او بود شهرهای هرات و پوشنگ را بگرفت و از آنجا رو به کرمان نهاد و گماشته حاکم شیراز در کرمان را بگرفت. پس از آن رو به شیراز نهاد با حاکم فارس جنگیده و آن را نیز بدست آورد. یعقوب بعد از واقعه چند نفر از طرفداران خود را با پیشکش‌های گرانبها نزد خلیفه‌ای بغداد فرستاد و خود را مطیع خلیفه اعلان کرد.

یعقوب در سال ۲۵۷ باز به فارس لشکر کشید و خلیفه المعتمد به وی پیغام داد که ما ملک فارس را به تو نداده ایم که تو به آنجا لشکر کشی کنی. المؤفق برادر خلیفه که صاحب اختیار مملکت بود رسولی نزد یعقوب فرستاد .مبنی بر اینکه ولایت بلخ و تخارستان و سیستان مربوط به یعقوب است. یعقوب نیز بلخ را تصرف نموده متوجه کابل شد والی کابل را اسیر و شهر را تصرف نمود، پس از آن به هرات رفت و از آنجا به نیشاپور و محمد بن طاهر حاکم خراسان را با اتباعش اسیر و به سیستان فرستاد و از آنجا روانه طبرستان شد تا در آنجا با حسن بن زید علوی بجنگد. حسن درین جنگ شکست خورد فرار نمود و به سرزمین دیلمان رفت. یعقوب از ساری به آمل رفت و خراج یکساله را جمع کرد و روانه دیلمان شد، در راه در اثر باریدن باران تعداد زیادی از سپاهیانش کشته شده و خود مدت چهل روز سرگردان میگشت. یعقوب رسولی را نزد خلیفه فرستاد مبنی بر اینکه طبرستان را فتح کرده حسن را منزوی ساخته است به امید اینکه مورد نظر خلیفه واقع گردد، اما خلیفه حکمی را توسط حاجیان به خراسان فرستاد که چون وی از حکم ما تمرد کرد و به حکومت سیستان بسنده نکرد او را در همه جا لعن کنند.

کشمکش میان صفاریان و خلافت بغداد

محمد بن واصل تمیمی بر فارس مستولی شده بود. المتعمد عباسی فارس را به موسی بن بغا داد، موسی نیز عبدالرحمان بن مفلح را به جنگ محمد بن واصل فرستاد، عبدالرحمان شکست خورد و اسیذ شد. چون یعقوب در سیستان خبر بالا گرفتن کار ابن واصل را شنید طمع در ولایت فارس بست، در حالیکه محمد بن واصل در اهواز بود وی رو به فارس نهاد و فارس را تصرف کرد. در سال ۲۶۲ یعقوب از فارس رو به خوزستان نهاد. چون خبر به خلیفه المعتمد رسید فرمان حکومت خراسان، گرگان ، طبرستان و ری و فارس را در حضور حاجیان به شمول شرطگی بغداد به وی داد. اما یعقوب راضی نشد و به خلیفه پیغام داد که به چیزی راضی نیست جز رسیدن به بغداد. خلیفه برادرش الموفق را به جنگ با یعقوب فرستاد، یعقوب درین جنگ شکست خورد و فرار کرد، بسیاری از اموال یغقوب بدست سپاهیان بغداد افتاد، و به نام غنیمت به بغداد برده شدند. المؤفق به علت بیماری به بغداد بازگشت و یعقوب نیز در گندی‌شاپور به مریضی قولنج مبتلا گشت. خلیفه رسولی را با منشور ولایت فارس و استمالت نزد یعقوب فرستاد. یعقوب قدری نان خشک و پیاز و شمشیر را پیشروی خود نهاد و به رسول گفت: «به خلیفه بگو که من بیمارم و اگر بمیرم تو از من رها میشوی و من از تو، اگر ماندم این شمشیر میان ما داوری خواهد کرد، اگر من غالب شوم که به کام خود رسیده باشم و اگر مغلوب شوم این نان خشک و پیاز مرا بس است.» یعقوب در سال ۲۶۵ در گندی شاپور در اثر مرض قولنج در گذشت. یعقوب را مردی باخرد و استوار توصیف کرده اند. حسن بن زید علوی که یکی از دشمنانش بود او را نسبت استقامت و پایداریش سندان لقب داده بود.

امیران صفاری

- یعقوب بن لیث صفاری - عمرو ان لیث صفاری - علی بن لیث صفاری - طاهر بن محمد بن لیث صفاری - خلف بن احمد (نوه دختری عمرو بن لیث)

  • فناوری
  • سرگرمی

لطفا نظر خود را درباره مطلبی که خوانده‌اید، بنویسید...
نام شریف شما :
آدرس ایمیل:
مطلب :
کپی از مطالب این سایت تنها با ذکر فاتحه رایگان است
مجله تفریحی، سرگرمی و اطلاع رسانی   Natilos.ir © 2024 - 2015
V 9.8