• فناوری
  • سرگرمی


❶متن درس چهارم علوم هشتم (تنظیم عصبی) + تمام عکس ها + دانلود PDF و Word 97-98 + عکس 


آیا استفاده از محصولات آرایشی باعث آسیب به پوست می‌شود؟
بهترین روش‌های مراقبت و شستشوی پارچه‌های کشمیری
به شرکت خدمات حسابداری حسابا اعتماد کنید
سردرد دارید؟ این راهکارهای خانگی معجزه می‌کنند!
علل بی انگیزگی برای مطالعه کنکور
ابداع پارچه‌ای که دمای آن به دلخواه کاربر تغییر می‌کند
غار مانجانگ‌گول (Manjanggul Cave): شاهکار زمین‌شناسی جزیره ججو
رأی دادگاه عمومی تهران به نفع تولید نوکیای ایرانی
طرز تهیه بورفی نارگیل انبه، دسری خوشمزه و بی نظیر
سوپرشارژر چگونه کار می‌کند؟
طرز تهیه گردوهای کاراملی شده ترد و خوشمزه
شکاف نجومی میان ایده و عمل جمهوری اسلامی
اهمیت روابط همسالان در رشد کودک
طرز تهیه باترکریم وانیلی ساده برای تزیین کیک و شیرینی
تصاویر جذاب و دیدنی؛ از تنش سیاسی- فوتبالی در هلند تا استقبال از پادشاه اردن در انگلیس
پروکسی چیست و چگونه کار میکند؟
راز موفقیت فرزندان میلیاردرها
فال و طالع بینی سال 2025-1404 برای ماههای مختلف سال
طرز تهیه مربا زردآلو و آناناس، مربایی خاص و خوشمزه
مدیریت هیجانات کودک: راهنمای جامع برای والدین و مربیان
توسعه روبات‌های انسان‌نما مجهز به هوش مصنوعی
ساخت آنلاین فایل Robots.txt
انتظارات غیرواقعی: دشمن بزرگ تفاهم در ازدواج
آشنایی با خواص عجیب فلفل سیاه با فلفل سیاه زندگی کنید
استفاده از سیاه‌چاله‌ها به عنوان باتری
احادیثی از ائمه درباره رضای خدا
شل بودن چرخ فرمان: علل و راه حل ها
این خودروی برقی تا ابد می‌راند!
بهترین رنگ ها برای دکوراسیون پذیرایی
ماجرای سفر بدون بازگشت سه ایرانی به مریخ چه بود؟
نیازهای احساسی مردان و زنان در زندگی مشترک
این‌همه هزینه برای هسته‌ای که کشور را به این روز سیاه نشانده، صرفاً برای یک درصد از برق کشور است؟
لیست دامنه هایی که اسم آن را هرگز نشنیده اید نام اختصاصي يا دومين چيست؟
جشن تایپوسام هندو ها با سوراخ کردن بدن
کریسمس چیست و از کجا آمده است؟
طرز تهیه ساندویچ مرغ کبابی، ساندویچی سریع و خوشمزه
آرایشی که ماندگاری بالایی دارد: لوازم آرایشی مناسب برای همه شرایط!
آشنایی با اصول خیاطی به روش مولر: دقت و ظرافت در دوخت
تاریخچه شرکت سونی شرکت سونی sony
اصلاح خواص پلاستیک و بهتر کردن خواص پلیمر ها
متن درس چهارم علوم هشتم تنظیم عصبی
Text Lesson 4 Oloom8
متن درس چهارم علوم هشتم تنظیم عصبی

هنگامی که با توپ بازی می کنید، چشمانتان جهت حرکت توپ را می بیند و با پا به سمت توپ حرکت می کنید و به آن ضربه می زنید. در همین حال ضربان قلب و تنفس شما نیز افزایش می یابد و پوست بدنتان با عرق کردن، گرمای اضافی بدن را دفع می کند. ولی هنگام استراحت، حرکات بدن، ضربان قلب، تنفس و میزان عرق کردن شما کاهش می یابد.

هماهنگی و تنظیم این فعالیت ها در بدن در وضعیت های مختلف چگونه انجام می شود؟
تنظیم دستگاه های بدن به دو صورت عصبی و شیمیایی )هورمونی( انجام می شود. در این فصل با ساختار و عملکرد دستگاه عصبی آشنا خواهید شد.

دستگاه عصبی

دستگاه عصبی نیز مانند بقیهٔ دستگاه های بدن از اندام ها و بافت هایی ساخته شده است. این دستگاه به طور کلی شامل دو بخش مرکزی و محیطی است.

بخش مرکزی، شامل مغز و نخاع است و مرکز واپایش کنترل فعالیت های ارادی و غیر ارادی بدن به شمار می رود.

بخش محیطی، شامل اعصابی است که تمامی قسمت های بدن را به بخش مرکزی دستگاه عصبی یعنی مغز و نخاع مرتبط می کند. این اعصاب، هم پیام های حسی را از دستگاه های مختلف و محیط به بخش مرکزی می رسانند و هم پیام های حرکتی را از بخش مرکزی به دستگاه های دیگر بدن به ویژه اندام های حرکتی منتقل می کنند.

متن درس چهارم علوم هشتم تنظیم عصبی

فعالیت های ارادی و غیر ارادی

دو بخش مرکزی و محیطی، اطلاعاتی را از محیط بیرون و درون بدن دریافت می کنند و پس از تفسیر در بخش مرکزی با کمک بخش محیطی به آن پاسخ مناسبی می دهند. این پاسخ ها ممکن است ارادی یا غیر ارادی باشند.

مث الً وقتی مداد شما از روی میز به زمین می افتد با شنیدن صدای افتادن یا دیدن آن، پیام به دستگاه عصبی مرکزی می رود. مغز، این پیام را دریافت می کند و هنگامی که ما تصمیم می گیریم مداد را برداریم، مغز به بعضی ماهیچه ها پیام می دهد که منقبض شوند. با انقباض آنها به سمت مداد خم می شویم و آن را برمی داریم. این تصمیم چون با اراده وخواست ما انجام می شود به آن فعالیت ارادی می گوییم.

آیا تا به حال دست شما به اتو یا کتری داغ برخورد کرده است؟ دراین حالت چه واکنشی انجام داده اید؟ آیا با اراده دست خود را به عقب می کشید؟ این نوع واکنش ها یا فعالیت ها بدون اراده صورت می گیرد و به آنها غیر ارادی بازتابی انعکاسی گفته می شود.

پاسخ های انعکاسی بسیار سریع، بدون اراده و تفکر و اغلب برای حفاظت از بدن انجام می شوند. پلک زدن، عطسه، سرفه و ریزش اشک نمونه هایی دیگر از پاسخ های انعکاسی اند.

وقتی ورزش می کنید با دخالت دستگاه عصبی ضربان قلب و تنفس زیاد می شود. تنظیم این فعالیت ها نیز غیر ارادی است. این فعالیت ها همیشه انجام و متناسب با نیاز بدن تنظیم می شوند.

مراکز عصبی مغز و نخاع

مغز درون جمجمه، و نخاع درون کانال ستون مهره قرار دارد. این دو اندام همانند مرکز فرماندهی در بدن عمل می کنند که ضمن دریافت و درک اطلاعات، آنها را بررسی می کنند و در صورت نیاز، دستور لازم را به اندام های بدن می دهند. مغز شامل نیمکره های مخ، مخچه و ساقهٔ مغز است.

متن درس چهارم علوم هشتم تنظیم عصبی

مخ

بیشتر حجم مغز ما را نیمکره های مخ تشکیل می دهند. نیمکره های مُخ اطلاعات اندام های حسی مانند چشم، گوش، پوست، بینی و زبان را دریافت می کنند و دستور های لازم را برای آنها می فرستند. همچنین نیمکره های مخ به ما توانایی فکرکردن، حرف زدن و حل مسئله را می دهند. نیمکرهٔ چپ فعالیت های نیمهٔ راست بدن و نیمکرهٔ راست فعالیت های نیمهٔ چپ بدن را واپایش می کند؛ ولی با هم مرتبط اند و فعالیت های مشترک هم دارند؛ مثلاً وقتی به جسمی نگاه می کنیم، هر دو چشم و هر دو نیمکره با همکاری عمل می کنند. قشر مخ )بخش خاکستری رنگ و بیرونی نیمکره های مخ مرکز بسیاری از اعمال ارادی بدن است.

مخچه

وقتی ورزش می کنید، بدن شما در جهات مختلفی حرکت می کند و در همهٔ حالت ها باید تعادل خود را حفظ کند. در این وضعیت از سوی اندام هایی مثل چشم، گوش، پوست و … پیام هایی برای مراکز عصبی به ویژه مخچه فرستاده می شود. مخچه با بررسی این اطلاعات، پیام حرکتی را برای ماهیچه ها می فرستد که با انقباض آنها تعادل بدن در هر حالتی حفظ می شود در حالت های عادی مثل راه رفتن، نشستن و… نیز مخچه باعث حفظ تعادل بدن می شود. بندبازان و افرادی که ژیمناستیک کار می کنند با تمرین بیشتر، مخچهٔ خود را تقویت کرده اند.

متن درس چهارم علوم هشتم تنظیم عصبی

ساقه مغز

بخش ساقه مانندی در زیر مخ است که مخ و مخچه را به نخاع وصل می کند. به این بخش، ساقهٔ مغز می گویند. بخشی از این ساقه، بصل النخاع است که در بالای نخاع قرار دارد و مرکز واپایش فعالیت های غیر ارادی مثل تنفس، ضربان قلب و فشار خون است. با توجه به اهمّیت آن به این مرکز در بصل النخاع گره حیات گفته می شود

متن درس چهارم علوم هشتم تنظیم عصبی


نخاع

نخاع شبیه طناب سفید رنگی درون ستون مهره ها قرار گرفته است و از بصل النخاع تا کمر امتداد دارد. نخاع رابط مغز و بخش محیطی دستگاه عصبی است و اطلاعات را به مغز و فرمان های مغز را به اندام های بدن می رساند. همچنین نخاع، مرکز برخی از انعکاس های بدن نیز هست

متن درس چهارم علوم هشتم تنظیم عصبیمتن درس چهارم علوم هشتم تنظیم عصبی

به هر قسمت نخاع از گردن تا کمر، تعدادی عصب وارد و خارج می شود که ماهیچه ها و اندام های بخشی از بدن را واپایش می کند؛ مثلاً اعصابی که از کمر خارج می شوند، حرکات و احساس های پا را واپایش می کنند. به همین دلیل در افرادی که نخاع آنها آسیب دیده، ناتوانی حسی و حرکتی متفاوت است. بعضی از آنها فقط در پاها حس و حرکت ندارند ولی در بعضی در کمر و دست ها نیز حس و حرکت کاهش یافته است.

ياخته هاي بافت عصبي

می دانید که در بعضی از وسایل مانند باتری، جریان الکتریکی تولید می شود. در بدن ما نیز بعضی یاخته ها مثل یاخته های عصبی چنین توانایی را دارند و در آنها جریان الکتریکی ضعیفی وجود دارد. این یاخته ها، یاختۀ عصبی نورون نام دارند و یاخته های اصلی تشکیل دهندهٔ مراکز عصبی و اعصاب اند. در بافت های عصبی، یاخته های دیگری به نام پشتیبان هست که فعالیت عصبی ندارند و به یاخته های عصبی کمک می کنند.

در ياخت. عصبي، هسته و بيشتر اندامک ها در بخشي به نام جسم ياخته اي تجمع يافته اند. دارينه دندريت و آسه آکسون رشته هاي عصبي اند که به جسم ياخته اي متصل اند و پيام عصبي در آنها جريان دارد. جهت جريان عصبي در دارينه و آسه نسبت به جسم ياخته اي با هم متفاوت است.

به دارینه ها یا آسه های بلند، تار عصبی گفته می شود. مجموعه ای از تارها در کنار هم، که با غلافی احاطه شده اند، عصب را تشکیل می دهند.

پیام عصبی

شاید تا به حال دومینو بازی کرده باشید )شکل ۱۰ (. ضربه به یکی از مهره ها باعث افتادن آن و ضربه به دیگری می شود و همین طور تا انتها ادامه می یابد. یاخته های عصبی نیز تقریباً همین طور عمل می کنند. تحریک یک نقطه از آن باعث ایجاد پیام عصبی، و این پیام تا انتهای یاختۀ عصبی هدایت می شود.

متن درس چهارم علوم هشتم تنظیم عصبی

یاخته های عصبی از طریق انتهای آسه با یاخته های عصبی و یاخته های دیگر مثل یاخته های ماهیچه ای در ارتباط اند.

اعصاب حسی و حرکتی

عصب حسی، پیام را به مراکز عصبی می برد در حالی که عصب حرکتی پیام را از مراکز عصبی دریافت می کند و به اندام هایی مانند دست و پا می برد.



لطفا نظر خود را درباره مطلبی که خوانده‌اید، بنویسید...

پدرت
سه شنبه 24 خرداد 1401
خوبه ولی اگه میتونستید هر آزمایشی که هست در هر فصل رو ویدیوئه انجامش رو داخل مطلب میزاشتید عالی میشد

نام شریف شما :
آدرس ایمیل:
مطلب :
کپی از مطالب این سایت تنها با ذکر فاتحه رایگان است
مجله تفریحی، سرگرمی و اطلاع رسانی   Natilos.ir © 2024 - 2015
V 9.8