راهنمای تخصصی خرید لپ تاپ از CPU و RAM کارت گرافیک
پردازندههایIntel اتم، مصرف انرژی بسیار پایینی دارند خانواده Celeron جزء نخستین تولیداتIntel بهشمار میروند. Intel Pentium دومین نسل از پردازندههای اینتل،Sandy Bridge نام دارد.
راهنمای خرید لپ تاپ
تفاوت لپ تاپ های مختلف در چیست؟
صادقانه باید گفت که حتی ارزانترین لپ تاپ های موجود در بازار هم امروزه چیزی بیشتر از نیاز کارهای اداری و شخصی معمول مانند تایپ، استفاده از اینترنت، کارهای معمول بر روی فایل های صوتی و تصویری نظیر تهیه CD آهنگ و یا ویرایش عکس و ... را در اختیار استفاده کنندگان از این وسایل قرار می دهند.
در صورتی که شما از آن دسته از کاربرانی هستید که علاقند به جدیدترین بازی های موجود هستید، نیاز دارید در مورد پردازنده سیستم دقت بیشتری به خرج دهید ، همچنین کسانی که به صورت حرفه ای بر روی ویرایش فایل های صوتی و تصویری کار می کنند وبه عنوان مثال از نرم افزارهای پیشرفته نظیر Adobe Premiere استفاده می کنند نیاز به دستگاهی با کارت گرافیک و پردازنده قوی تری دارند.
گاهی نیز ملاک انتخاب می تواند وزن و ابعاد لپ تاپ باشد. این در مورد کسانی که نیاز به همراه داشتن وسیله در کار خود می باشند مهم خواهد بود. مورد دیگر نوع و قابلیت باتری لپ تاپ است که در مواردی ممکن است حتی نیاز به تهیه باتری دوم نیز احساس شود.
برای اینکه در نهایت بتوانیم راهنمایی مناسب برای شما در هنگام خرید لپ تاپ تهیه کرده باشیم، به بررسی اجزای تشکیل دهنده آن که درهنگام خرید باید مورد توجه قرار گیرند می پردازیم.
اجزای تشکیل دهنده لپ تاپ :
موارد اساسی که در هنگام خرید باید مد نظر قرار گیرند مربوط به مشخصات اصلی می باشند که عبارتند از:
1- پردازنده (cpu)
2- حافظه (memory)
3- هارد دیسک (hard drive)
4- کارت گرافیک ( graphic card)
در مرحله بعد شما ممکن است نیاز به بررسی موارد زیر نیز داشته باشید:
1- عمر و مشخصات باتری
2- مشخصات دیسک نوری(CD ، DVD)
3- کارت وایرلس(بیسیم)
4- ابعاد و کیفیت صفحه نمایش
5- طراحی کلی وسیله ، ابعاد و وزن آن
6- پورت های اتصال وسایل جانبی(USB، بلوتوث، کارت ریدرو...)
در نهایت شما پس از انتخاب کالا نیاز به بررسی موارد زیر خواهید داشت:
1- گارانتی کالا
2- پشتیبانی فنی فروشنده
3- سیستم عامل(xp، 7، 8 و ... )
4- وسایل جانبی (موس، کیف، موس پد و ...)
پردازنده:
CPU یا پردازنده، قطعه اصلی و به عبارت دیگر قلب سختافزار کامپیوتر است که نقش انجام محاسبات و اجرای برنامههای کامپیوتر را به عهده دارد CPUها سرعتهای متفاوتی دارند. در حال حاضر سرعت 5/3 گیگاهرتز سرعت خوبی بهشمار میرود. میزان cache پردازندهها نیز مساله مهمی است cache .در واقع یک حافظه کوچک و بسیار سریع برای ذخیره موقت اطلاعات است. بهطور مثال علاقهمندان بازیهای کامپیوتری یا افرادی که گرافیک بالای کامپیوتر برایشان مهم است حتماً باید پردازندهای انتخاب کنند که حافظه cache بالایی داشته باشد. کمترین ظرفیت cache حدود یک مگابایت و بیشترین آن 8 مگابایت است.
به طور معمول اولین و مهمترین موردی که باید مورد توجه و بررسی قرار گیرد پردازنده است. دو شرکت اصلی تولید کننده پردازنده عبارتند از INTEL و AMD که هر دو پردازنده های بسیار خوبی تولید می کنند.
از سال 2008 میلادی پردازنده های Core 2 Duo شرکت اینتل بهترین کارآیی را داشته اند و این می تواند انتخاب مناسبی برای لپ تاپ شما باشد. با این وجود پردازنده های AMD نیز با فاصله بسیار نزدیکی در حال رقابت هستند. پردازنده های اینتل گران تر هستند به همین دلیل در مواردی که بودجه مشکل ساز باشد ممکن است پردازنده AMD که ارزانتر است انتخاب شود.
مشخصات پردازنده ها را می توان به قسمت های زیر تقسیم کرد:
1- سرعت پردازنده
2- حافظه سطح 2 (L2 Cache)
3- سرعت گذرگاه (یا FSB)
سرعت پردازنده (گیگا هرتز) :
واحد اندازه گیری سرعت پردازنده گیگاهرتز می باشد که بیانگر تعداد عملیاتی است که پردازنده در ثانیه می تواند انجام دهد. پردازنده های دو هسته ای همانطور که از نامشان پیداست دارای دو هسته یا پردازشگر می باشند که هر دو با سرعت یکسانی کار می کنند. بنابراین یک پردازنده اینتل Core 2 Duo 2.4GHz دارای 2 پردازشگر با سرعت های یکسان 2.4 گیگاهرتز می باشد. هر دو شرکت INTEL و AMD دارای محصولات زیادی با نام های گاهاً گیج کننده ای هستند. به طور مثال پردازنده 2 گیگاهرتز Celeronاینتل به خوبی پردازنده 2 گیگا هرتز Pentium پنتیوم اینتل نیست و این به خاطر حافظه کش و سرعت گذرگاه کمترمدل سلرون میباشد.
Intel Atom :
پردازندههایIntel اتم، مصرف انرژی بسیار پایینی دارند و بیشتر برای دستگاههایی بهکار میروند که مصرف انرژی و عمر باتری برایشان مهم است. اینتل اتمها بیشتر در نتبوکهای 6/11 اینچ و کوچکتر به کار میروند که به منظور وبگردی و انجام کارهای اداری تولیده شدهاند. این نوع دستگاهها قابلیت اجرای بازیهای ویدئویی سنگین یا فیلمهای HD را ندارند.
این پردازندهها ویژگیهای گرافیکی محدودی دارند. فقط یک نسخه از آنها به نام D510 دو هستهای است و باقی مدلها فقط یک هسته دارند. از همه آنها نباید انتظار انجام چندکار همزمان را داشت اما برخی مدلهای آن نیز دارای فناوری هایپر تریدینگ هستند و فرایندهای پردازش همزمان را به خوبی اجرا میکنند.
Intel Celeron :
خانواده Celeron جزء نخستین تولیداتIntel بهشمار میروند. آنها پردازندههای تکهستهای هستند که در حال حاضر نمونههای دوهستهایشان را نیز میتوان یافت. البته از انواع دوهستهای آن نیز نمیتوان انتظار خاصی داشت. این پردازندهها بیشتر در کامپیوترهای ارزان قیمت و کم قابلیت پیدا میشوند و فقط توانایی اجرای نرمافزارهای معمولی را دارد.
به نظر ما دیگر زمان اینگونه پردازندهها به پایان رسیده است. در حال حاضر که رقابت محصولات روی سرعت، امکان اجرای چند برنامه همزمان و گرافیک بالاست، این نوع فناوریهای شانسی برای بقا بیشتر ندارند. البته بد نیست بدانید سرعت سِلِرون چهار برابر بیش از اینتل اتم است.
Intel Pentium :
پنتیومها جزو پرکاربردترین پردازندههای شرکت اینتل بهشمار میروند. بیش از 15 سال است که از این پردازندهها در کامپیوترهای مختلف استفاده میشود. در حال حاضر آنها دوهستهای هستند اما در قدیم فقط مدل تکهستهای داشتند. البته خیلی از شرکتها در حال حاضر از پنتیومها استفاده نمیکنند اما میتوان آنها را روی کامپیوترهای تجاری و متوسط پیدا کرد. پنتیومها در هر دو مدل لپتاپ و دسکتاپ بهکار میروند.
از آنجا که مصرف باتری کمی دارند و گرمای کمی هم تولید میکنند برای لپتاپهای کوچک مناسب هستند. شاید بتوان گفت پنتیومها بعد از انواع سِلِرون کمترین سرعت را میان پردازندههای اینتل دارند. این پردازنده به هیچوجه به درد انجام چند کار همزمان یا ویرایش فایلهای ویدئویی نمیخورد. لپتاپهایی که آن را دارند بیشتر برای وبگردی، استفاده از شبکههای اجتماعی و مدیریت ایمیل مناسب هستند.
تفاوت و مقایسه CPU های Core 2 Duo با Dual Core :
اصولا به هر CPU ای که دو هسته داشته باشد، Dual Core گفته میشود. اما Core2Duo یک برند تجاری مربوط به شرکت اینتل است. CPUهای Core2Due هم Dual Core هستند–یعنی دوهسته دارند. این دوباهم قابل مقایسه نیستند.
Dual Core:
به هر پردازنده ای که دو هسته داشته باشد Dual Core می گویند . این مفهوم کلی است و کل Core 2 Duo و Athlon X2 و …رودربرمیگیرد.
Core 2:
اسم سری جدید پردازنده های اینتل است ، این یک اسمه مثل Pentium و نشون دهنده چیز خاصی ( تعداد هسته ها یا … ) نیست .
پردازندههای Core2 به صورت دو یا چهار هستهای برای لپتاپ و کامپیوترهای رومیزی (دسکتاپ) وجود دارند. این محصولات را در بازار با سرعتهای مختلف میتوان یافت. بیشتر کامپیوترهایی که پردازنده آنها Core2 است جزو رده متوسط به حساب میآیند.
Core 2 Duo:
به پردازنده های سری Core 2 که دو هسته ای باشند میگویند Core 2 Duo . یعنی پردازنده های Dual Core از خانوادهCore 2و رایجترین پردازنده دوهستهای اینتل است که با اندازهها و سرعتهای مختلف در بازار وجود دارد. دوهسته این پردازنده به صورت یکپارچه به هم وصل شدهاندCULVها یکی از مدلهای Core 2 Duo با قدرت تقریبا ضعیف و مصرف انرژی پایین است. این پردازندهها بیشتر در لپتاپهای بسیار باریک و کوچک استفاده میشوند که اندازه، خنک ماندن دستگاه و عمر باتری در آنها اهمیت دارند. در کل پردازندههای Core 2 Duo مصرف انرژی کمتر و استفاده بهینهتری برای اجرای برنامههای دستگاه دارند.
این دو CPU چه تفاوت هایی با هم دارند ؟؟؟؟
این دو CPU هر دو دارای دو هسته در یک CPU هستند ولی تفاوتهای نسبتا زیادی با هم دارند، در ادامه به بررسی این تفاوت ها می پردازیم:
1- CPU های Core 2 duo دارای حداکثر 6 مگا بایت cach هستند ولی سری Core duo دارای 3 مگابایت کش هستند.
2- باسCPU های Core duo حداکثر تا 800 هست ولی در Core 2 duo تا 1333 هم میرسد .
3- مصرف برق CPU های Core 2 duo کمتر از Core duo است .
4- درجه حرارت CPU های Core 2 duo کمتر از Core duo است .
5- راندمان CPU های Core 2 duo بسیار بالاتر از Core duo هست و برای همین CPU های Core duo دیگر از دور خارج شده محسوب میشوند .
6- تمامی مدلهای Core 2 duo دارای ساپورت 64 بیتی هستند ولی تنها 70 درصد مدلهای Core duo دارای این ساپورت میباشند .
7- CPU های Core 2 duo دارای تکنولوژی های Intel® Virtualization Technology و Intel® Trusted Execution Technology هستند که در Core duo این تکنولوژی ها وجود ندارد .
در این چیپ ها علاوه بر تکنولوژی ۲۲ نانومتری (فاصله بین ترانزیستورها)، از تکنولوژی به اسم تری گیت Tri-Gate استفاده شده است. این تکنولوژی کمک می کند تا ترانزیستورها با ولتاژ پایین تری کار کنند که هم باعث کم شدن مصرف انرژی می شوند و هم باعث ذخیره انرژی.
Core 2 Quad:
همانطور که از نام Core 2 Quad مشخص است، این پردازنده چهارهستهای و مناسب جهت انجام چند کار همزمان است.
Core 2 Solo :
هنوز در میان بعضی از پردازندههای کممصرف اینتل (ULV)، نمونههای تکهستهای به نام Core 2 Solo نیز به چشم میخورند. این گروه جایگاهی بین پردازندههای اتم و ULVهای دوهستهای دارند و بیشتر در نِتبوکهای بسیار کوچک استفاده میشوند.
نسل اول خانواده Core i:
خانواده Core iها که شامل i3، i5 و i7 میشود را در بسیاری از لپتاپهای موجود در بازار میتوان یافت. این خانواده امکانات و ویژگیهای بسیار خوبی همچون پشتیبانی از پخش Bluray، رمهای DDR3 و مصرف کم انرژی دارند.
این خانواده از فناوری Hyper Threading Technology یا HTT پشتیبانی میکنند. HTT فناوری اختصاصی شرکت اینتل است که به موجب آن انجام چند کار همزمان بسیار آسانتر و سریعتر انجام میشود. به این ترتیب که سیستمعامل برای هر هسته فیزیکی موجود در پردازنده، دو هسته مجازی تعریف و کارهای قابل انجام را بین آنها تقسیم میکند. این کار موجب افزایش سرعت انجام امور و مصرف کمتر انرژی میشود. البته توجه داشته باشید برای انجام این کار، هر دو پردازنده و سیستم عامل باید از این فناوری پشتیبانی کنند.
Intel Core i 3:
I3نخستین نسخه گروه Intel Coreمی باشد. از جمله ویژگیها آن میتوان به عملکرد خوب در زمینه قابلیتهای سهبعدی، گرافیکی و انجام چند کار همزمان با سرعت متوسط اشاره کرد. این نسخه بیشتردرکامپیوترهای رومیزی ولپتاپهایی بااندازههای 12 و 13 اینچ استفاده میشود. اغلب این مدلها دوهستهای و برای انجام کارهای روزمره همچون چک کردن ایمیل، مرور وب و انجام فعالیتهای عادی مناسب هستند.
این پردازنده از تکنولوژی Hyper-Threading استفاده می کند و دارای 2 هسته با قابلیت انجام کارهای چندگانه تا 4 عملکرد به صورت همزمان می باشد.
هر چند این CPU ارزانترین سی پی یو در بین سه سی پی یوی فوق می باشد، اما عملکرد مناسب آن باعث ایجاد بازار مناسبی برای آن شده است. برخی از ویژگیهای این CPU عبارت است از:
1- پردازش فرا رشته ای( hyper threadingشکستن دستورات بزرگ به زیر مجموعه ها و پردازش موازی آنها)
2- حمایت از ویندوز 64 بیتی
3- مجازی سازی virtualization
اگر شما با رایانه به کارهایی مانند تایپ و تکثیر، وب گردی،چک کردن ایمیل و کارهایی از این قبیل می پردازید این CPU می تواند پیشنهاد مناسبی باشد. چرا که نه تنها ارزان قیمت است همانطور که اشاره شد CPU ای به روز می باشد.
Intel Core i 5:
اینتل نخستین پردازنده Core i5 را سال 2009 میلادی عرضه کرد. این پردازنده چهارهستهای با سرعت 2.66 گیگاهرتز و مناسب برای هر نوع کاربری است؛ البته اگر کاربر انتظار زیادی از آن نداشته باشد.
سری پردازندههایcore i5 قدرت و سرعت بیشتری نسبت به نسخه پیشین یعنی i3 و قیمت مناسبتری نسبت به i7 دارد. سرعت i5 به پای i7 نمیرسد، به همین دلیل ممکن است دستگاه هنگام اجرای برنامههای سنگین و پرحجم بامشکل مواجه شود. اماهمچون i7 از فناوری HTT پشتیبانی میکند.
پردازنده Core i5قابلیت بالاتری نسبت به پردازنده قبلی دارد و از تکنولوژی Turbo Boost استفاده می کند. دارای 4 هسته و انجام کارهای چندگانه تا 4 عملکرد به صورت همزمان می باشد که سرعت بیشتری را زمانی که به آن نیازباشد دراختیار شمامیگذارد درحالیکه دارای مشخصات امنیتی میباشد که به حفاظت از اطلاعات و داده های شما کمک می کند.
پردازنده Core i5پردازنده حد وسط شرکت اینتل از نسل COREI ها می باشد. اگر شما با کامپیوتر خود به کارهایی ساده و بازیهایی ساده می پردازید تفاوت سرعت آن را با CPU های COREI3 درک نخواهید کرد. اما در بازیهای سنگین تر، نرم افزارهایی گرافیکی سنگین، و محیط های مجازی سازی مثل XPMODE تفاوت ها بسیار چشمگیر خواهد بود.
CPUهای COREI5 به دو گروه تقسیم می شوند: COREI5 DUAL CORE و COREI5 QUAD CORE
پردازش گر CI5 DUAL CORE یک ساختار 32NM ، پردازش فرارشته ای و مجازی سازی و TURBO BOOST دارد. در بعضی از برنامه ها لازم است پردازش ها در یکی از هسته های CPU انجام شود. در این حالت هسته های دیگر توان خود را به این هسته قرض خواهند داد (بالا بردن فرکانس). این ویژگی را TURBO BOOST می گویند.
پردازش گر CI5 QUAD CORE نسبت به CI5 DUAL دو تفاوت دارد. اولا ساختاری 45NM دارد و ثانیا پردازش فرارشته ای ندارد.
با توجه به این مطالب بهتر است زمانی که از نرم افزارهایی که از پردازش موازی استفاده می کنند، بهره می گیریم از CI5 DULA استفاده کنیم. به عنوان مثال زمانی که بیشتر به کار تغییر فرمتهای صوتی علاقه مندیم با توجه به اینکه معمولا اینکار در یک هسته انجام می شود از CI5 QUAD استفاده کنیم.
به نظر من خرید CI5 یک خرید مناسب است. چرا که حد وسط محصولات اینتل را انتخاب کرده ایم. نه پول زیاد CI7 را می دهیم و نه پشیمانی خرید CI3 را خواهیم داشت. همچنین بیاد داشته باشیم که این CPU ها در بازی و عملیات صوتی تصویری عملکرد خوبی دارد.
Intel Core i 7:
Core i 7پردازنده قدرتمند شرکت اینتل و مناسب لپتاپ و دسکتاپ است. این پردازنده در هر دو مدل چهار و شش هستهای تولید میشود. بهطور مثال مدلهای 930،940 ، 950 و 960، 4 هستهای و مدلهای 970X و 980X، شش هستهای هستند. این پردازندهها هر دو فناوری ساخت 32 و 45 نانومتری را نیز دارند. در ضمن اینکه i7 فناوری HTT نیز دارد. این فناوری، هنگامی که دستگاه باید چند کار همزمان انجام دهد، وظایف را بین هستههای مختلف تقسیم میکند و سرعت اجرای برنامهها را افزایش میدهد. i7بیشتر در لپتاپهای پرقدرت، مناسب بازی یا جایگزین دسکتاپها استفاده میشود و قدرت بسیار بالایی دارد. در کل میتوان گفت این پردازنده برای انجام چندکار همزمان طراحی و ساخته شده و مناسب افرادی است که قدرت زیاد لپتاپ برایشان اهمیت بسیاری دارد و میخواهند کارهای سنگین با آن انجام دهند. این پردازنده را بیشتر در لپتاپهایی میبینید که گرافیک قوی دارند.
البته توجه داشته باشید که مدلهای جدید این پردازنده همچون Core i7-980X، 6 هستهای هستند که سرعت و قدرت بالاتری دارند.
این پردازنده از تکنولوژی های Turbo Boost و Hyper-Threading استفاده می کند وبهترین کارایی را در بیشتر کاربردها(نرم افزارهای) پرتقاضا ارایه می کند. دارای 4 هسته می باشد که انجام کارهای چندگانه تا 8 عملکرد به صورت همزمان را ممکن می سازد.
چند نکته مهم انتخاب این CPU ها را تحت تاثیر قرار می دهد:
1- تفاوت قیمت CI7 با CI5 بسیار بیشتر از CI5 با CI3 است. به نظر من CI7 ها هنوز فرصت برای ازرانتر شدن خواهند داشت.
2- تفاوت سرعت پردازش در کارهای حرفه ای مثل نرم افزاهای CATIA، اتوکد و مایا بین CPUCI5 و CI7 زیاد است
3- در صورت خرید لپ تاپ به نظر من صرفه با خرید CI7 و یا حداقل با CI5 است چرا که ممکن است سالهای طولانی تری لازم باشد این CPU به ما خدمت کند.
نسل دوم؛: Sandy Bridg
دومین نسل از پردازندههای اینتل،Sandy Bridge نام دارد. این پردازندهها جایگزین مدلهای قبلی شدهاند و کارآیی آنها نیز ارتقا پیدا کرده است. این پردازندهها همگی دارای پیشوند Core هستند اما مدل آنها با پردازندههای قبلی نیز که دارای این نام بودند متفاوت است. پردازندههای نسل دوم روی مادربوردهایی با سوکت LGA 1155 نصب میشوند و با تراشههای نسل ششم مادربوردهای اینتل سازگار هستند در حالیکه پردازندههای نسل اول برای سوکت LGA 1156 تولید میشوند و از تراشههای نسل پنجم اینتل پشتیبانی میکنند.
خوب است بدانید برای شناسایی پردازندههای نسل اول و دوم میتوانید این کار را از روی مدل آنها انجام دهید. پردازندههای نسل اول دارای شماره مدل سه رقمی هستند. مانند پردازندههای i3 540 یا i7 860 اما در پردازندههای نسل دوم یا سندیبریج عدد دو در ابتدای مدل این پردازندهها اضافه شده که نشاندهنده نسل دوم است. مدلهای i3 2100 یا i5 2500 در خانواده سندیبریج قرار دارند. همانطور که از نام مدلها نیز مشخص است اعضای خانواده نسل دوم دارای شماره مدل چهار رقمی هستند.
تمام پردازندههای نسل دوم اینتل یک هسته گرافیکی دارند. بنابراین اگر قصد اجرای برنامههای سه بعدی مانند انواع بازیها را ندارید میتوانید بدون نیاز به کارت گرافیکی از توان این پردازندهها استفاده کنید.
نسل سوم؛ Ivy Bridge :
پردازندههای Ivy Bridge از فناوری ۲۲ نانومتری در طراحی ترانزیستورها استفاده میکنند و عملکرد آنها در زمینه اجرای بازیها و ویدیوهای HD تا دو برابر افزایش پیدا کرده است.
این پردازندههای چهارهستهای، تا ۲۰ درصد عملکرد بهتری نسبت به نسل پیشین پردازندههای اینتل، یعنی Sandy Bridge دارند و از طرفی، مصرف برق در آنها نیز ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده است.
اینتل از فناوری جدیدی بهنامTri-Gate در پردازندههای جدید خود استفاده کرده است که مربوط به طراحی ۳ بعدی ترانزیستورها میشود. هنگامی که اینتل ترانزیستورهای Tri-Gate 22 نانومتری خود را معرفی کرد، مدعی شد که این ترانزیستورها میتوانند یک افزایش 18 درصدی نسبت به فناوری 32 نانومتری را در عملکرد 1 ولتی فراهم کنند. با اینحال در سرعت سوییچینگ یکسان، ترانزیستورهای 22 نانومتری اینتل میتوانند با 75 تا 80 درصد ولتاژ همکاران 32 نانومتری خود کار کنند. تغییر فناوری پردازش در Ivy Bridge به تنهایی میتواند سطح چشمگیری از صرفهجویی در مصرف برق را برای آن به همراه داشته باشد. با اینحال علاوه بر کاهش اندازه فناوری ساخت پردازنده، تغییراتی در معماری IVB نیز اعمال شده است که مصرف برق آن را بیش از پیش کاهش میدهند.
بد نیست بدانید که نسخه موبایل Ivy Bridge اولین پردازنده اینتل است که چهارهسته را با یک TDP35 واتی ارایه میکند. این تراشه هنوز یک die یکپارچه بهشمار میآید که به یک GPU مجهز شده است. کل die با استفاده از فناوری 22 نانومتری اینتل ساخته میشود و به همین دلیل مسیر اینتل برای توجه واقعی به عملکرد موتور گرافیک مجتمع را ادامه خواهد داد. البته Ivy Bridge نیز همانندSandy Bridge از نیاز به یک GPU الحاقی خلاص نشده است، اما یک گام در مسیر صحیح محسوب میشود.
حافظه سطح 2 : (L2 Cache)
در واقع این حافظه به عنوان حافظه ای کمکی به کمک پردازنده می آید و اطلاعاتی را که به صورت تکراری توسط پردازنده استفاده می شوند را در اختیار آن قرار می دهد. این حافظه از حافظه سیستم سریعتر است و می تواند به طور قابل ملاحظه ای کارایی پردازنده را در عملکردهای زیادی بهبود بخشد. با وجود این حافظه، پردازنده نیازی ندارد برای گرفتن اطلاعات تکراری به حافظه اصلی (که کندتر از حافظه کش است) یا دیسک سخت(hard drive) که بسیار کند تر است مراجعه کند، به همین دلیل است که توجه به مقدار حافظه کش در هنگام خرید از موارد اساسی در مشخصات پردازنده محسوب می شود. به طور کلی هر چه مقدار این حافظه بیشتر باشد بهتر است.
در پردازنده 2 هسته ای حافظه کش بین دو پردازنده تقسیم می شود. برای مثال اگر حافظه کش برابر 4 مگابایت باشد سهم هر پردازنده 2 مگابایت خواهد بود. حافظه کش به میزان 4 مگابایت مقدار مناسبی محسوب می شود، هر چند که حتی مقدار 2 مگابایت نیز قابل قبول است. ولی مقادیر کمتر از 2 مگابایت توصیه نمی شود.
FSB یا سرعت گذرگاه:
Fsb گذرگاهی است که پردازنده را به حافظه اصلی سیستم (RAM) وصل می کند. هر چه این گذرگاه سریعتر باشد تبادل اطلاعات بین پردازنده و حافظه سریعتر انجام می شود و باعث بهبود عملکرد سیستم می شود. هرچهسرعتگذرگاهبیشترباشدکاراییسیستمشمابهترخواهدبود. سرعتگذرگاهبرحسبمگاهرتزبیانمیشودواعدادیمانند 533MHz, 667MHz و یا 800 مگاهرتز از جمله مقادیر موجود برای این مشخصه می باشند.
2-حافظه اصلیRAM
حافظه اصلی یا حافظه با دسترسی تصادفی به حافظه سیستم اشاره می کند و مقادیر آن معمولا بر حسب واحد مگاهرتز بیان می شود. حافظه سیستم تاثیر بسیار زیادی بر کارایی سیستم شما دارد و از این رو بعد از پردازنده مهمترین قسمت سیستم شما خواهد بود که بر کارایی کلی سیستم شما موثر است. از آنجایی که در هنگام خرید لپ تاپ RAM سیستم شما از ابتدا بر روی سیستم نصب شده است و شما نیز به احتمال زیاد قصد تغییر آن را برای مدتی نخواهید داشت ، بهتر است سیستم با بالاتربن RAM موجود انتخاب شود. به طور کلی با توجه به اینکه اکثرا از سیستم عامل های ویندوز ویستا و ویندوز7 استفاده میشود مقادیر رم کمتراز 2 گیگابایت اصلا توصیه نمیشود.
در هر صورت شما پس از خرید لپ تاپ در صورتی که مایل به ارتقای رم آن باشید می توانید به راحتی اینکار را انجام دهید. توجه داشته باشیداین کار اگر قبل از پایان یافتن مدت گارانتی صورت گیرد حتما باید توسط شرکت گارانتی کننده صورت گیرد، در غیر این صورت شرکت گارانتی کننده اشکالات احتمالی را پشتیبانی نخواهد کرد.
3- هارد دیسک
دیسک سخت جایی است که تمام برنامه ها، سیستم عامل و فایل ها ی شما آنجا ذخیره می شوند. واحد اندازه گیری این حافظه گیگا بایت می باشد. به طور کلی دو نوع هارد دیسک از نظر تکنولوزی ساخت وجود دارد. SATA و. SSD
SATA یا SSD؟
برای کسانی که به آخرین تکنولوژی ها ی موجود علاقمندند، در این قسمت چیز دیگری وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. با وجود اینکه در حال حاضر بیشتر لپ تاپ ها از هارد دیسک های SATA استفاده می کنند، ولی نوع جدیدتری از هارد دیسک ها نیز موجود است که SSD نام دارد. این هارد دیسک ها برخلاف هارد های SATA دارای قسمت های چرخان نیستند و انرژی کمتری مصرف می کنند.(همانند فلش های(USB) سرعت دستیابی به اطلاعات در هارد های SSD در مقایسه باSATA بیشتر است، که مثلاBOOT سریعازنکات قابل توجه این نوع هاردها میباشد ولی با این حال هارد های SSD دارای یه مشکل بزرگ میباشند که قیمت بالای آنها می باشد.
به طور کل کلی، در حال حاضر دلیل قوی برای انتخاب SSD به جای SATA وجود ندارد مگر اینکه شما به سبکترین لپ تاپ و به صرفه ترین آن از نظر باتری نیاز داشته باشد و در عین حال هزینه آن برایتان مهم نباشد!
هارد دیسک از نوعSATA
از آنجا که تقریبا تمام هاردهای موجود از نوع اول می باشند، به بررسی این نوع هارد می پردازیم. درهنگامبررسیوانتخابیکدیسکسخت معمولا دو مشخصه مد نظر قرار می گیرند که عبارتند از ظرفیت دیسک و سرعت دست یابی به اطلاعات. سرعت دستیابی به صورت تعداد دور دیسک در دقیقه(RPM) بیان می شود.
تمام اطلاعاتی که شما در سیستم خود ذخیره خواهید کرد در دیسک سخت قرار می گیرد و بنابراین شما بر حسب استفاده ای که از سیستم خود خواهید داشت مقدار بیشتری از آن را نیاز خواهید داشت. کسانی که علاقه به ذخیره فایل های صوتی و تصویری دارند باید توجه داشته باشند که بیشترین مقدار ممکن را انتخاب کنند. اما برای کسانی که با فایل های متنی و پرونده های اداری سر و کار دارند مقادیر کمتر کافی خواهد بود. به طور کلی مقدار هارد دیسک بسیار حیاتی محسوب نمی شود زیرا شما در هرزمان که نیاز به فضایبیشتربرایاطلاعاتخودداشتهباشیدمیتوانیدازهاردهایخارجی (اکسترنال) کهباظرفیتهای خیلی بالا در دسترس می باشند استفاده کنید. برای کسانی که اطلاعات مهم و حیاتی بر روی لپ تاپ خود دارند در هر صورت داشتن یه هارد خارجی برای گرفتن پشتیبان کاری عاقلانه خواهد بود(هزینه اضافی باید در نظر گرفته شود
سرعت هارد دیسک
بررسی سرعت دیسک سخت SATA از دو نظر صورت می گیرد. اول اینکه سرعت های پایین تر نظیر 5400RPMبه توان کمتری نیاز دارند و این به معنی باتری با دوام تر خواهد بود. از سوی دیگر کسانی که قصد کار کردن با فایل های صوتی و تصویری و ویرایش آنها را دارند نیاز به هارد دیسک با سرعت های بالاتر دارند. به طور کلی برای کاربران عادی سرعت های معمول کافی خواهد بود.
4-کارت گرافیک
کارت گرافیک حاوی یک واحد پردازنده گرافیکی می باشد که به طور مستقل از پردازنده اصلی کار می کند. این پردازنده بیشتر کارهای گرافیکی حرفه ای را که امکان مشاهده جزیات ریز را بر روی صفحه نمایش فراهم می کند. در لپ تاپ ها دو نوع گرافیک وجود دارد که عبارتند از گرافیک تجمیع شده و گرافیک تخصیص یافته(Dedicated). گرافیک تجمیع شده نوع معمول و ارزان قیمت در لپ تاپ ها محسوب می شود. در این نوع گرافیک به جای استفاده از کارت گرافیکی جداگانه، پردازنده گرافیکی به صورت یک واحد تجمیع شده برروی برد اصلی سیستم ساخته می شود. این نوع گرافیک معمولا از حافظه RAM سیستم به صورت مشترک با پردازنده اصلی استفاده می کند. به عنوان مثال برای سیستمی با رم 1 گیگابایت گفته می شود که گرافیک آن 256 مگابایت به صورت مشترک (share) با پردازنده اصلی از حافطه استفاده می کند. این بدان معنی است که 256 مگابایت از حافظه می تواند برای کارهای گرافیکی مورد استفاده قرار گیرد و تنها 744 مگابایت از رم برای سیستم عامل باقی می ماند. کارت های گرافیکی تخصیص یافته از RAM مخصوص خود استفاده می کنند که باعث عملکرد سریعتر آنها می شود. سیستم عامل آزاد است از رم خود به تنهایی برای تمامی اعمال خود استفاده کند و گرافیک های از این نوع قادر به انجام کارهای پیشرفته تری هستند(نظیر بازی های رایانه ای پیشرفته). بنابراین در هنگام خرید مهم تر است که ابتدا به میزان رم مستقل گرافیکی توجه داشت و درمرحله بعد به مقدار رم مشترک آن دقت داشت.